energirude.dk

Forside
Energi

Hvordan Påvirker Vulkaner Klimaet?
22. September 2021
Billede af: Pixabay

Vulkaner er for mange danskere noget spændende og nærmest mytisk, da vi som du sikkert er bekendt med slet ikke har nogle i Danmark, og heller ikke nogle i vores umiddelbare nærhed. Derfor er vulkaner muligvis ekstra spændende for os, da det ikke er noget, vi kan opleve uden at rejse langt væk. I denne artikel tager vi et kig på, hvordan vulkaner kan påvirke vores klima.

Hvordan påvirker vulkaner klimaet? Vulkaner påvirker primært klimaet, efter den går i udbrud. Typisk sker der det, at et stort vulkanudbrud faktisk kan gøre klimaet koldere. Dette skyldes at vulkanudbrud udspyder store mængder svovldioxid, der oppe i atmosfæren bliver omdannet til små dråber af svovlsyre, der giver en tæt tåge rundt på jorden. Denne tåge har solen svært ved at trænge igennem, hvilket kan give et koldere klima.

Sidst man så ovenstående i scenarie udfolde sig i en voldsom grad var, så vidt vi ved, i 1601. Her gjorde et voldsomt vulkunudbrud klimaet markant koldere. Dette er langt fra et enestående tilfælde, og det er sket mange gange i løbet af historien. Da det skete sidst, så førte det også til stor hungersnød. Høsten slog fejl grundet manglende sollys, og mange troede at verden var ved at gå under, da vejret blev koldt og der ingen sol var. Man forstår ganske godt, at disse ting, der ikke havde nogen forklaring, kan have virket som starten på enden.